top of page

Wandelen op het Mantingerveld

Op het sprookjesachtig mooie Mantingerveld is het prachtig wandelen. Stuifduinen, jeneverbes, heide, klimbomen, vennen en heideschapen; het Mantingerveld is zó divers. Vooral de meer dan manshoge jeneverbesstruiken zorgen voor een magische sfeer.

Wij parkeerden aan de Mantingerdijk en liepen de rode route van 4,5 km. Als je de witte pijltjes volgt loop je 12 km. 

Altijd fijn: bij Eethuis Voscheheugte aan de Mantingerdijk 8 kun je terecht voor koffie to go en heerlijke taart en andere baksels. De kaart van het eethuis is veelbelovend en wij kunnen niet wachten om er te kunnen eten!

Mantingerveld 1.jpg
Mantingerveld 2.jpg
Veenhuizen.jpg

Winterwandelen in Veenhuizen

Bij www.inveenhuizen.nl bestel je voor € 6,00 p.p. een ticket voor de Winterwandeling in Veenhuizen. De wandeling voert je langs de overblijfselen van de tijd van de Maatschappij van Weldadigheid toen wezen en paupers naar Drenthe werden gebracht om de woeste gronden te ontginnen en heropgevoed te worden.

Indrukwekkend is ook de begraafplaats waar duizenden wezen en landlopers begraven liggen. De choleraepidemie van 1856 zorgde er voor dat je met beddengoed en al begraven werd.

Lees vooral ook het aangrijpende 'Het Pauperparadijs' van Suzanna Jansen waarin zij haar familiegeschiedenis, die verbonden is met het heropvoedingsexperiment in Veenhuizen, beschrijft.

Heel leuk van de Winterwandeling is de koffie to go die je op vertoon van je ticket bij Piepers en Paupers of Maallust op kunt halen. Bij Kaaslust krijg je ook nog een lekker kaasplankje.

Sterrenwacht 1.jpg

Melkwegpad in boswachterij Hooghalen: leuke route voor kinderen!

In 't Hart van Drenthe, in boswachterij Hooghalen, vind je het Melkwegpad; een superleuke route die uitkomt bij de radiosterrenwacht Westerbork. Langs het pad staan informatieborden over planeten en in het bos staan her en der speeltoestellen. Een ideale route voor kinderen.

Vanaf de radiosterrenwacht kun je doorlopen tot Kamp Westerbork. Als het weer kan is een bezoek heel erg de moeite waard.

Het bospad brengt je weer terug bij de parkeerplaats van Herinneringscentrum Westerbork. Dan heb je er ruim 5 km. op zitten.

Het pad door het bos is verhard, handig met kinderwagens!

Orvelte 2.jpg

Middagje in museumdorp Orvelte

Heb je een paar uur over in het weekend? Dan is Orvelte een leuk idee! Je kopje thee of borrel haal je bij dorpscafé Warmolts. Loop daarna door het dorp en ontdek diverse leuke winkeltjes zoals De Freule (brocante en kleding), de Winkel van Toen en Nu (ansichtkaarten, 'oude' reclameborden en tuinobjecten van staal) en Puur Pannenkoek (heerlijke pannenkoekenmixen zoals die met koekkruiden, ook kochten we er een hele fijne pannenkoekenpan van De Buyer). Doe 't Melkfabriekje aan voor een lekker stuk kaas en bijbehorend wijntje. Te leuk (vooral voor kinderen!) is een bezoek aan Zoo Bizar, een mini-dierentuin met bijzondere dieren. Hier mag je een gordeldier aaien, krijg je een slang om je nek of een vogelspin op je hand! Ook leuk voor het hele gezin is Het Houten Pad van Theodoor, een klim- en klauterroute door het bos. Nog een tip: neem je pinpas of creditcard mee in verband met het betaald parkeren.

poolshoogte%20Odoorn_edited.jpg

Theehuis Poolshoogte, Odoorn

Dit jaren-vijftigtheehuis in de bossen bij Odoorn is nu een modern café-restaurant met een heerlijk groot terras. Strijk hier neer na een boswandeling en  als je durft beklim je de uitkijktoren naast Poolshoogte voor een mooi uitzicht. Adres: Boswachter Meelkerlaan 5 in Odoorn.

klimtoren%20poolshoogte_edited.jpg

Theehuys Anserdennen

Middenin het prachtige Nationaal park Dwingelderveld ligt Theehuys Anserdennen als een oase van rust. Na een wandeling geniet je hier van koffie en thee met een lekker stuk taart maar er is ook een kleine lunchkaart. Vooral de soepen zijn er lekker! Als jij op het terras geniet spelen je kinderen ondertussen in de speeltuin of zandverstuiving. Ades: Schapendrift 1 in Ansen.

Wandelen op het Balloërveld

Het Balloërveld is een adembenemend mooi heideveld van 367 hectare tussen Gasteren, Loon en Rolde. De Herders van Ballo beweiden in opdracht van Staatsbosbeheer dit heideveld. Na je wandeling haal je bij schaapskooi, tevens bezoekerscentrum, een kopje thee of warme chocolademelk. De Herders van Ballo richten zich verder op het fokken en de verkoop van Drentse heideschapen, de verkoop van lamsvlees, lamssalami, gesponnen wol, huiden en vachten en het organiseren van excursies met de schaapskudde op het Balloërveld. Elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag komt de herder rond 16 uur aan bij de schaapskooi.

Rondje Vries

Vlakbij Assen ligt het fraaie brinkdorp Vries. Laat dat nou net een uitgelezen plek zijn voor een rondje kringloop winkelen. Zo vind je er tweedehands kleding bij Pandora (Nieuwe Rijksweg), heeft de kringloopwinkel (Brinkstraat) er leuke spullen uit grootmoeders tijd, zit er een leuke woonwinkel (Maurice Styling aan de Schultestraat) en zit naast de woonwinkel Het Koetshuis. Bij het Koetshuis kijk je je ogen uit: Engels antiek wordt afgewisseld met houten speelgoed maar er is ook brocante en de winkel is tevens chocolaterie en theeschenkerij. De eigenaar vertelt je graag over zijn nering. Borrelen (ook lekkere broodjes kroket verkrijgbaar) doe je vervolgens op de Brink bij 'Onder de Linden' bij de liefste uitbater van heel Vries!

Onder%20de%20Linden%20overzichtsfoto_edi

Biologische pluk- en theetuin Zeldenrust in Wapse

Bij Zeldenrust aan de Wapserauwen 6 kweken Jan en Riekje Rozeboom blauwe bessen voor verse consumptie. Maar niet alleen blauwe bessen, ook frambozen, kruisbessen, rode en zwarte bessen. In de herfst koop je er ook eetbare pompoenen. Naast het fruit is er ook een bloemenpluktuin, schaartje mee en pluk je eigen, prachtige boeket! Op het terras geniet je van een kopje koffie en een zelf gemaakt blauwe bessentaartje. In het winkeltje vind je diverse producten van blauwe bessen, maar ook honing en bijvoorbeeld aardbeienwijn. Combineer een bezoek aan Zeldenrust met een fiets- of wandeltocht in het Drents-Friese Wold en je bent de hele dag zoet...

bessen
Deurzerdiep.jpg

Wandelen langs het Deurzerdiep

Heerlijk wandelen langs het Deurzerdiep in het prachtige beek- en esdallandschap van de Drentsche Aa. Parkeer je auto achter De Aanleg (Asserstraat 63, Rolde) en start vanaf daar je wandeling van 1,5, 5,5 of 8 km. Wij volgden de blauwe paaltjes voor de route van 5,5 km. over grotendeels onverharde paden en kwamen op zaterdagmiddag niemand tegen! Onderweg zie je mooie boerderijen en zelfs een paar watervalletjes. Na afloop is De Aanleg je pleisterplaats voor wat drinken, lunch of een daghap. Daar waan je je jaren terug in de tijd.

bottom of page