top of page

Twee bijzondere musea in Heiligerlee

Je hoort er nooit iemand over maar in Heiligerlee zitten twee unieke musea: museum Slag bij Heiligerlee en het Klokkengieterijmuseum. Museum Slag bij Heiligerlee houdt het verhaal van de bekende Slag bij Heiligerlee uit 1568, die beschouwt wordt als het begin van de Tachtigjarige Oorlog, levend. Heiligerlee was ook de thuisbasis van één van de bekendste klokkengieters van Europa.

Bezoek het prachtige landgoed Verhildersum in Leens

Het landgoed bestaat onder meer uit een borg die ingericht is in 19e-eeuwse stijl en rondom de borg ligt de borgtuin met een koetshuis, schathuis en tuinprieel. In het koetshuis worden exposities gehouden en is de museumwinkel gehuisvest. Heerlijke nostalgische herinneringen komen op tijdens de Historische Dagen die ieder jaar in augustus worden gehouden.

Dwaal door een oude pastorietuin: Domies Toen in Pieterburen

In de oude domineestuin vind je vijvers en oude bomen, formele buxushaagjes en rozenperken, het weelderige van bloemenweiden vol inheemse plantensoorten, en in het voorjaar vele stinzenplanten. Domies Toen is bekend om zijn collectie vroegbloeiende 

stinzenplanten en dankt hieraan zijn museumstatus. Daarnaast is Domies Toen een tuin in Engelse landschapsstijl - in het Gronings: slingertoen. Een kopje thee drink je bij Domies Toen in de gezellige theeschenkerij.

Pareltje in Warffum: openluchtmuseum Het Hoogeland

Ontdek het platteland van ongeveer honderd jaar geleden in pittoreske huisjes, een oud schoolgebouw en een prachtig ingerichte veeartspraktijk. Uitgestrooid over de dorpskern vind je de 20 gebouwen van het museum en al dwalend in en rondom de gebouwen verken je het verleden van het Groninger Hoogeland. Bezoek ook het fijne museumcafé Het Spijslokaal!

openluchtmuseum-het-hoogeland.jpg
blote voetenpad.jpg

Blote voetenpad in Opende

In het prachtige Westerkwartier ligt aan de Kaleweg het Blote voetenpad. Spring van steen tot steen, waad door de sloot, en hang aan de touwen boven het water: het blote voetenpad is ontzettend leuk en niet alleen voor kinderen! Voor de echte smetvrezenden onder ons, je kunt het pad ook lopen zonder heel erg vies te worden. Bij Theetuin Blotevoetenhof (Peebos 1a, Opende, ook eigendom van Staatsbosbeheer) rust je in de hangmat uit van je avontuurlijke tocht. Heen en terug is 3 kilometer en een tip: neem een handdoek mee zodat je aan het eind je voeten af kunt spoelen.

bottom of page